top of page

18 januari 2024

19:30

Vesteplein 1, Delft, Nederland

Architectuurcafé 18 januari: Mixed-use

Op donderdag 18 januari 2024 gaat DelftDesign het Architectuurcafé wederom organiseren bij OPEN in Delft. Voortborduren op het vorige thema 'Verdichting' gaan we dit keer de gevolgen van verdichting op woonprogramma's in de ontwikkelingen in Nieuw Delft onder het thema 'Mixed-Use' behandelen. Welke programma's worden toegevoegd op het woonprogramma en welke uitdagingen dit met zich mee brengen worden middels drie presentaties van verschillende projecten toegelicht.

Architect Ronald Jansen gaat het project De Hooghe Delft toelichten. Deze presentatie zal worden aangevuld met toelichting van het ontwerp van Lumen theater dat uiteindelijk gehuisvest wordt in de plint van dit project. De toelichting wordt verzorgd door architecten Michiel Kroese en Pieter van Haeften namens Lumen theater.

Architect Lidia Egorova van Space & Matter gaat toelichting geven over het project LeeuwenDeel, dat ze samen met Common City ontwikkelen.

Verder gaat de architect van WEAREARCHITECTS het project Koploper en de kenmerken hiervan toelichten.

Een korte beschrijving van deze projecten zijn hieronder te lezen.De Hooghe Delft

Het gebouw de Hooghe Delft is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Gelegen aan het noordelijk deel van het nieuwe stadspark 'Van Leeuwenhoekpark' en omsloten door de Ireneboulevard vormt zich hier een driehoekig kavel.


Naast het filmhuis bevat de plint een compacte garage voor auto's, een kantoorlaag boven het filmhuis en 25 appartementen op de overige verdiepingen. Doordat de kern zich in het hart van de toren bevindt, zijn alle appartmenten ten minste tweezijdig georiënteerd.
De vele setbacks creëren een grote variëteit aan woningen, maar maakt ook dat het gebouw zich vanuit ieder standpunt weer anders toont. Het vouwen van de gevel voegt een extra dynamiek toe en geeft het gebouw meer verticaliteit. Het lichtgrijze prefab metselwerk krijgt een staand tegelverband hetgeen de verticaliteit nog meer accentueert.LeeuwenDeel

In het nieuwe stadsdeel Nieuw Delft ontwikkelt Common City in samenwerking met Space&Matter het woongebouw LeeuwenDeel. Het project is gelegen op een centrale plek aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. Het alzijdige gebouw van maximaal 15 woningen boven op een uitnodigende plint vormt een verbindend element tussen de bouwblokken en bewoners van Delft.

De KOPLOPER

De KOPLOPER verrijkt Nieuw Delft met een innovatieve mix van woningen voor 55+ers, met commerciële en maatschappelijke (zorg)functies in een duurzaam en markant gebouw, opgetrokken uit een betonnen plint met een volledig houten bovenbouw. De verschillende programmaonderdelen zijn zorgvuldig in samenhang met elkaar ontworpen. Hierbij wordt beweging en ontmoeting gestimuleerd, als basis voor een gezonde en prettige woon- en werkomgeving. De plint is straks een broedplaats voor bedrijven die in gezamenlijkheid ondernemen en biedt plek aan bewoners die hier hun diensten kunnen aanbieden. De open structuur, de gedeelde entrees en de gedeelde faciliteiten ondersteunen deze aanpak en resulteert in een aangename, productieve en toegankelijke omgeving voor ondernemers, bewoners en bezoekers.
bottom of page