top of page

26 oktober 2023

19:45

Vesteplein 100, Delft, Nederland

Architectuurcafé: Hof leven

Voor de Architectuurcafé in oktober gaat DelftDesign middels een aantal projecten en invalshoeken de toegevoegde waarde van leven rondom een hof belichten. Welke aspecten bij het ontwerpen van een hof spelen een rol in de leefbaarheid en zorgen voor een goede relatie tussen de bewoners?

Architect Jeffrey Reule van HANS VAN DER HEIJDEN ARCHITECTEN vertelt ons meer over welke lessen we uit de historie kunnen leren voor duurzame typologiën als het woonhof en het woonpalazzo. Aan de hand van projecten zoals: Hof Doet Leven in Nieuw-Kralingen Rotterdam en de sociale woonpalazzi in Terwijde Utrecht. Architect Sjoerd Berends van Vera Yanovshthchinsky architecten gaat dieper in op dit onderwerp door zijn ontwerp van de Poortmeesters en de bijzondere binnentuin en poorten op deze avond toelichten.

Rutger Spoelstra gaat de rol van groen ontwerp in het ontwerpen van een hof en hoe deze bijdraagt aan het versterken van de sociale contacten tussen bewoners aan de hand van case studies en ontwerpen die gerealiseerd zijn presenteren.



Poortmeesters - Tuin Architectuur en Poort die samen het karakter van dit plan definieren

Midden in de crisis hebben we in samenwerking met bpd en bno een initiatief ontwikkeld voor de meest zuidelijke locatie van de Spoorzone in Delft. Vertrekpunt was een ontwikkeling die zich zou richten op gezinnen die dicht bij het stadscentrum willen kunnen wonen maar ook kunnen blijven wonen, empty-nesters die ook de drukte van de stad op waarde schatten. Het plan moest een bijzondere architectuur krijgen waarbij innovatieve oplossingen een belangrijke toevoeging zouden vormen aan het wonen.


Woningen, zo hadden we bedacht, dienden de mogelijkheid te hebben voor diverse vormen van gebruik en bewoning. Inzet was het plan als ‘buurtje’; een eenheid in de stad verbonden door een grote collectieve tuin. De poorten van dit plan die verwijzen naar de vele Delftse hofjes, welke zowel een openbaar als een privé karakter hebben, zijn ontworpen als toegangen en rustmoment in het ontwerp, een ruimte om te verblijven. De aankleding van Delftsblauwe tegels is een innovatief concept, ontwikkeld door Studiorap.


De waterneutrale daktuin – de grootste van Nederland – is een ander innovatief onderdeel ontwikkeld in samenwerking met RRog landschap en de Schadenberggroep. Tuin en terrasen vormen het groene hart van het plan, een frisse ruimtelijke en gemeenschappelijk hof grenzend aan particuliere terrassen. Poorten, daktuin en woningtypen en architectuur definiëren samen de unieke identiteit van dit ontwerp.



Hof Doet Leven - Typology will save the world

Uit de historie zijn belangrijke lessen te trekken voor het ontwerp van hedendaagse duurzame gebouwen. Duurzaamheid, spaarzaam gebruik van materiaal, circulariteit en veranderbaarheid zijn niets nieuws. Architect Jeffrey Reule van HANS VAN DER HEIJDEN ARCHITECTEN vertelt over gebouwen uit de renaissance in Italië en Nederlandse hofjes. Deze duurzame typologieën zijn met lokale technieken gebouwd. Niet alleen zijn ze in 600 jaar voor verschillende doeleinden gebruikt, het zijn nog steeds culturele hoogtepunten in veel steden. Van Florence, tot Napels, van Amsterdam tot Delft. Aan de hand van hun projecten: Hof Doet Leven in Nieuw-Kralingen Rotterdam en de sociale woonpalazzi in Terwijde Utrecht, laten ze zien welke lessen zij leerden uit het verleden voor het maken van duurzaam stadsontwerp.



Samen ontwerpen aan een gezamelijk groen binnenhof

Een gezamenlijk groen binnenhof kan veel bijdragen aan het versterken van sociale contacten tussen bewoners. Dit kun je bereiken door vanaf het begin samen te werken, door te ontwerpen in co-creatie met de gebruikers.


Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar wat er kan op de plek, wat zijn de randvoorwaarden en wat wil de natuur. Daarvoor is een analyse van o.a. bezonning, bodem, wind en water belangrijk.


Rutger Spoelstra vertelt het verhaal aan de hand van een aantal voorbeelden, waaronder de gezamenlijke ecologische tuin van de Groene Mient in Den Haag.


bottom of page