17 oktober 2024
Vesteplein 100, Delft, Nederland
Architectuurcafé: Collectieve woonvormen
In OPEN. Aanvang 20:00 uur. Zaal open om 19:30 uur.
Op donderdagavond 17 oktober is er een nieuwe editie van het Delfts ArchitectuurCafé een avond over collectieve woonvormen.
Experts en ontwerpers vertellen over de vraag hoe we anders kunnen kijken naar woonvormen. Hoe willen wij samenleven? Wat kunnen we leren van de historie? Hoe breng je mensen samen om een nieuwe woonvorm mogelijk te maken? Welke woonvormen kennen we in Delft?
Arie Lengkeek, conceptontwikkelaar en onderzoeker zal ingaan op de wooncoöperatie en het breder wordende palet aan maatschappelijke initiatieven en organisatievormen waarin zeggenschap en betaalbaarheid centraal worden geplaatst. Arie Lengkeek onderzoekt nieuwe vormen van samenleven in de stad. Het boek Operatie Wooncoöperatie, dat hij samen met Peter Kuenzli schreef, onderzoekt een terugkeer van het coöperatief ontwerpen, ontwikkelen en beheren van woningen als manier om betaalbaar wonen weer mogelijk te maken.
https://valiz.nl/publicaties/operatie-wooncooperatie
Jeffrey Reule, architect en associate partner bij Hans van der Heijden Architecten deelt zijn inzichten over hoe hij historische woonvormen nieuw leven geeft in hedendaagse woonomgevingen. Vanuit zijn dagelijkse praktijk en het onderwijs is een werkvorm ontwikkeld ‘BEING NEIGHBOURS’ waarin duurzame woonvormen worden onderzocht in een interactief participatieproces met opdrachtgevers en toekomstige bewoners. Hij neemt ons mee in de bevindingen die hij heeft gedaan in het onderwijs en de woonprojecten: Hof Doet Leven Nieuw-Kralingen en de woonpalazzi in Terwijde Utrecht. www.hvdha.com
Jurrian Arnold spreekt over bestaande en nieuwe collectieve woonvormen in Delft. De lessen die hij heeft geleerd rondom het onderzoek en tentoonstelling over Collectief Wonen in Delft. Jurrian Arnold is een ruimtelijk ontwerper met bijzondere interesse voor het alledaagse gebruik van stad en gebouw. Sinds 2015 werkt Jurrian als zelfstandig ontwerper aan projecten met een maatschappelijke inslag, het liefst met een veelvoud aan verschillende betrokkenen. Vanaf 2016 richtte hij met drie partners het ontwerpbureau Open Kaart op dat zich richt op co-creatieve onderzoeks- en ontwerpopgaven. De gezamenlijke visie: ontwerpen in zo nauw mogelijk verband met gebruikers/bewoners levert meer kwaliteit en een duurzamer gebruik van onze leefomgeving. www.deopenkaart.nl