top of page

21 september 2023

19:45

Vesteplein 100, 2611 WG Delft, Nederland

Architectuurcafé: Circulariteit

Uitbreiding kantoor Octatube en nieuwe Laga

In de Architectuurcafé op 21 september wordt het thema Circulariteit behandeld.

Rudolf Muis is adviseur Circulariteit bij Rijksvastgoed zal de avond openen met een korte introductie over dit onderwerp.

We nodigen de architecten Naomi Schiphorst uit om het ontwerp van het nieuwe kantoor van Octatube toe te lichten, en Hans Hammink (Architecten Cie.) en Gijs Boer (Laga) om ons kennis te laten maken met het nieuwe gebouw van de roeivereniging Laga.

Inloop vanaf 19:45 in OPEN en de presentaties starten om 20:00 uur.Uitbreiding kantoor Octatube

Octatube is gestart met de grondwerkzaamheden voor deze nieuwbouw, direct naast ons huidige kantoor en productiehallen in Delft. Oplevering staat gepland voor eind 2023.

Design en build

We creëren een plek waar design en build continu met elkaar in contact staan zodat het onze unieke manier van werken volledig ondersteund. Het wordt een leerzame en inspirerende en omgeving met veel ruimte voor interactie. De gebouwen hebben aan de buitenkant een vastomlijnde structuur. De binnenruimtes zijn juist flexibel en vrij indeelbaar. Dit past bij hoe Octatube georganiseerd is: een strak holistisch systeem met zelfsturende teams waarin Octanen hun eigen flexibele pad volgen.

Contact met omgeving

Door veel glas toe te passen in de gevels van zowel het kantoorgebouw als de productiehallen, zoeken we bewust de interactie en verbinding op met onze omgeving. Buurtbewoners en voorbijgangers kunnen gemakkelijk naar binnen kijken om te zien wat we doen en maken. Ze zien het proces, de producten, de werkwijze en werkomgeving. Onze gebouwen worden geen dichte dozen, maar vormen een open en levendig geheel. Dit verstevigt onze uitstraling als maakbedrijf.

Comfort en duurzaamheid

Als B-corp zorgen we voor comfort op de werkplek. We willen een veilige en gezonde werkomgeving voor alle Octanen. Hiervoor volgen we de PvE Gezonde Kantoren 2021 – klasse B. Ook hebben we in het nieuwe pand ruim aandacht voor duurzaamheid en milieu. Net als onze huidige hallen komen ook de nieuwe hallen bijvoorbeeld vol te liggen met zonnepanelen. Elke m2 gaan we hiervoor gebruiken. Warmte/koude opwekking gaat via een bodemsysteem (aardwarmte) en het nieuwe gebouw (zowel kantoor als hal) heeft primair energiegebruik van <0 kWh/m2. Voor de inrichting gaan we actief op zoek naar manieren om materialen te hergebruiken of restmateriaal te gebruiken.

Toekomstbestendig

De binnenruimtes zijn flexibel en vrij indeelbaar. Daarmee kunnen we inspelen in veranderende behoefte en omvang. Dit geldt voor het kantoor maar ook voor de prodcutiehallen die afhankelijk van projectomvang mee kunnen bewegen. Het kantoorgebouw start met twee bouwlagen. Maar constructief gezien (en qua warmte-opwekking) is het gereed voor toevoeging van twee extra bouwlagen.


Bron foto Octatube: https://www.parallel.nl/

Nieuwe Laga


“De Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga mag terugkijken op een rijk verleden, met vele overwinningen en successen op het water en op de kant. Sinds de oprichting in 1876 is Laga uitgegroeid tot een bloeiende vereniging waar al veel Delftse studenten zich bij aansloten.

Laga is sinds 1926 gevestigd aan de Nieuwelaan in een bijzonder, monumentaal pand. Het botenhuis is de allereerste in zijn soort in Nederland en werd ontworpen door ir. Kalff. Anno 2023 is het pand niet meer geschikt voor de topsportambities van Laga. Laga is hard bezig om richting de (inter)nationale top te gaan en daarvoor zijn betere faciliteiten onontbeerlijk.

Voor deze faciliteiten is meer ruimte nodig, en die ruimte is er niet in het huidige gebouw.

In 2012 is uitgebreid onderzocht of een verbouwing en uitbreiding haalbaar was. Na een aantal jaren was helaas de conclusie dat dit niet mogelijk was.

Vanaf 2017 zijn wij, de Architekten Cie., voor Laga aan de slag gegaan om aan De Nieuwe Haven in het Schieoeversgebied een nieuw roeigebouw te ontwerpen. Een hele puzzel, gezien de vele belanghebbenden, de hoge ambities en de al maar stijgende bouwprijzen.

Graag vertellen Gijs Boer van Laga en Hans Hammink van de Architekten Cie. over de zoektocht naar een duurzaam gebouw dat goed past bij de bijzondere cultuur van Laga en het roeien op hoog niveau optimaal faciliteert.”

bottom of page